Για τους υποψηφίους

Σε ποιους απευθύνεται

Το ΠΜΣ απευθύνεται σε Πτυχιούχους Πανεπιστημίων Οικονομικών, Κοινωνικών, και Θετικών Επιστημών της χώρας μας, καθώς και σε Πτυχιούχους Αναγνωρισμένων Ομοταγών Ιδρυμάτων του Εξωτερικού, οι οποίοι επιθυμούν να εξειδικεύσουν τις σπουδές τους προκειμένου να συνεχίσουν με διδακτορικές σπουδές ή/και να διεκδικήσουν εργασιακές θέσεις υψηλών απαιτήσεων.

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας για το Πρόγραμμα υποβάλλονται από την 1η έως και την 20η Μαΐου στη Γραμματεία του Προγράμματος, η οποία εκδίδει και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Γιατί να επιλέξω μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΟΠΑ

Το Τμήμα προσφέρει:
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) για είκοσι πέντε και πλέον χρόνια. Το Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.), με τίτλο:
«Εφηρμοσμένα Οικονομικά και Περιφερειακή Ανάπτυξη», με Κατευθύνσεις και Ειδικεύσεις:
1)«Εφηρμοσμένα Οικονομικά και Διοίκηση»
2)«Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη»
με Ειδικεύσεις:
α)«Περιφερειακός και Τοπικός Αναπτυξιακός Προγραμματισμός» και
β)«Οικονομικά της Αγοράς Ακινήτων».
Το ΠΜΣ καλύπτει πλήρως τα γνωστικά πεδία των οικονομικών, της διοίκησης, και της περιφερειακής επιστήμης. Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. ανέρχονται σε ενενήντα (90). Το ΠΜΣ αποτελεί Διεπιστημονικό Πρόγραμμα στο οποίο γίνονται δεκτοί, μετά από διαδικασία αξιολόγησης, πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων της χώρας και ισότιμων ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Οι γνώσεις που θα λάβω

Σκοπός του Προγράμματος είναι η επιστημονική θεωρητική και εφηρμοσμένη εκπαίδευση, και η εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση Οικονομολόγων, Περιφερειολόγων, και στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών σε θέματα εφηρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης, οικονομικής πολιτικής, διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και σε θέματα αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και αγοράς ακινήτων.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό επιλεγμένων θεωρητικών και εφαρμοσμένων γνωστικών αντικειμένων που:
• υποστηρίζουν τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα των υποψηφίων που θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν για διδακτορικές σπουδές,
• εφοδιάζουν τους αποφοίτους με θεωρητικές και εφαρμοσμένες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες απαραίτητες να σταδιοδρομήσουν στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα διεθνώς. σχεδιασμού κ.ά.
Με την παρακολούθηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης θα αποκτήσεις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες εφηρμοσμένων οικονομικών, διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών, περιφερειακής ανάπτυξης, και διαμόρφωσης και εφαρμογής οικονομικής και περιφερειακής πολιτικής.

Αιτήσεις

Για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών λαμβάνονται υπόψη:  

α) Βαθμός και η συνάφεια πτυχίου/ων. Εάν η ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών γίνει μετά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός της σχετικής βεβαίωσης, η οποία μπορεί να υποβληθεί έως την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

β) Ατομική συνέντευξη με στόχο την αξιολόγηση των γνώσεων του υποψηφίου σε θέματα σχετικά με τα αντικείμενα του ΠΜΣ

γ) Επίδοση σε μαθήματα συναφή με τα αντίστοιχα υποχρεωτικά μαθήματα του ΠΜΣ.

δ) Ερευνητική δραστηριότητα, δημοσιεύσεις, και συναφής επαγγελματική δραστηριότητα.

ε) Δύο (2) συστατικές επιστολές, εκ των οποίων τουλάχιστον μία (1) από μέλος Δ.Ε.Π. που γνωρίζει την ακαδημαϊκή επίδοση του υποψηφίου.

στ) Επιτυχής γραπτή εξέταση επαρκούς γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Δεν απαιτείται γραπτή εξέταση στα αγγλικά για όσους είναι κάτοχοι διπλώματος Proficiency ή TOEFL ή άλλου ισότιμου πιστοποιητικού επάρκειας στην αγγλική γλώσσα. Ομοίως δεν απαιτείται γραπτή εξέταση στην αγγλική γλώσσα για όσους είναι πτυχιούχοι αγγλόφωνων πανεπιστημίων.

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ολοκληρώνεται έως το τέλος Ιουνίου και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από την Επιτροπή Επιλογής έως την 15η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ληφθεί υπόψη και η βαθμολογία της εξεταστικής του Ιουνίου, όπου απαιτείται.

Δίδακτρα-Υποτροφίες

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Δεν υπάρχουν τέλη φοίτησης και δίδακτρα.


ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Υποτροφίες & Βραβεία Αριστείας

Το Π.Μ.Σ. προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών ή βραβείων αριστείας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές που αριστεύουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους,
σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια.

Ανταποδοτικές υποτροφίες

Οι φοιτητές/τριες του ΠΜΣ έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ανταποδοτικές υποτροφίες, στο πλαίσιο της δράσης «Υποστήριξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την ενσωμάτωση ενισχυτικής διδασκαλίας επιπρόσθετα των κύριων διαλέξεων». Οι υποτροφίες είναι πλήρεις και το σύνολο ωρών του επιτελούμενου επικουρικού διδακτικού έργου είναι 320 ή 160 ώρες ανάλογα με την προκήρυξη του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του πανεπιστημίου. Το επικουρικό διδακτικό έργο περιλαμβάνει:
α) την επικουρία του εκπαιδευτικού έργου των μελών ΔΕΠ και του λοιπού τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού του Τμήματος σε μαθήματα του ίδιου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου, β) τη διεξαγωγή φροντιστηριακών μαθημάτων σε μικρές ομάδες φοιτητών/τριών, στις οποίες συμμετέχουν έως τριάντα (30) εγγεγραμμένοι φοιτητές/τριες, με σκοπό την καλύτερη εμπέδωση/κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου του θεωρητικού μέρους του μαθήματος και τη διενέργεια πρακτικών ασκήσεων,
γ) την υποστήριξη του εργαστηριακού, πρακτικού ή κλινικού μέρους μαθήματος, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του κάθε διδάσκοντος το μάθημα,
δ) τη διόρθωση εργασιών ως προς το θεωρητικό ή εργαστηριακό ή πρακτικό μέρος των φροντιστηριακών μαθημάτων, και
ε) τη συμμετοχή στην επιτήρηση των τελικών εξετάσεων και των ενδιάμεσων διαγωνισμάτων (προόδων) των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος.

Υποτροφίες για Μεταπτυχιακές σπουδές από άλλα Ιδρύματα