Ζήτηση από την αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Έρευνας για την Επαγγελματική Σταδιοδρομία των Αποφοίτων του ΠΜΣ που διενήργησε το Τμήμα το 2022, με συμμετοχή 190 αποφοίτων (από τους 350 συνολικά), οι απόφοιτοι του ΠΜΣ του ΤΟΠΑ είναι περιζήτητοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ποσοστό απασχόλησης

Ισχυρή ένδειξη για το υψηλό επίπεδο ζήτησης των αποφοίτων μας από την αγορά εργασίας συνιστά το γεγονός ότι στο σύνολο των αποφοίτων του δείγματος της έρευνας σχεδόν όλοι εργάζονται (το 95,8%). Η υψηλή ζήτηση από την αγορά εργασίας επιβεβαιώνεται ακόμη από το γεγονός ότι το ποσοστό απασχόλησης των κατόχων του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του ΤΟΠΑ είναι πολύ υψηλότερο (κατά δέκα πέντε ποσοστιαίες μονάδες) από το μέσο ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα (80,76%, 2019), με βάσει τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (βλ. ετήσια έκθεση ΕΘΑΑΕ, 2022). Ενθαρρυντικό είναι επιπλέον το εύρημα ότι το ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων του ΠΜΣ στο Τμήμα είναι επίσης μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ΕΕ-22 (87,92%, 2019), με βάσει τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (βλ. ετήσια έκθεση ΕΘΑΑΕ, 2022).

Ποσοστό ανεργίας

Παρομοίως, το ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων του ΠΜΣ στο ΤΟΠΑ ανέρχεται μόλις στο 3,2%, τόσο στο σύνολο των αποφοίτων όσο και στην ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών, όταν, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat το 2021 το μέσο ποσοστό ανεργίας των πτυχιούχων ΑΕΙ επιπέδου 5-8 για την ίδια ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών φτάνει στο 17,1% στην Ελλάδα και στο 5,3% στην ΕΕ-27.

Τρόποι αναζήτησης εργασίας

Οι συνήθεις τρόποι αναζήτησης εργασίας που χρησιμοποίησαν οι απόφοιτοι του ΠΜΣ για να βρουν την παρούσα θέση απασχόλησης ήταν μέσω της συμμετοχής τους σε αξιοκρατικές διαδικασίες που βασίζονται στην ανοικτή πρόσκληση και στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και δευτερευόντως στις προσωπικές γνωριμίες.

Στην εύρεση εργασίας, η πλειοψηφία (71,1%) των ερωτηθέντων επιβεβαιώνει ότι έχουν συμβάλλει τα προσόντα, γνώσεις, δεξιότητες που απέκτησαν οι απόφοιτοι με την ολοκλήρωση του ΠΜΣ στο Τμήμα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην έρευνα για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του ΠΜΣ σε ποσοστό 69,2% εκτιμούν ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΟΠΑ τους προσέφεραν τα προσόντα, τις δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνται από την αγορά εργασίας.

Συνθήκες απασχόλησης

Η μεγάλη πλειοψηφία των αποφοίτων του ΠΜΣ κατέχει θέσεις πλήρους απασχόλησης (98,3%). Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως η μερική απασχόληση, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αντιθέτως, εκ των απασχολουμένων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης το 88% έχει συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου και το 10,3% πλήρους απασχόλησης ορισμένου χρόνου.

Καθαρές Μηνιαίες Αποδοχές

Όσον αφορά το ύψος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών, στον ιδιωτικό τομέα ένας στους τέσσερεις από τους απόφοιτους του ΠΜΣ που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι λαμβάνει ως καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 500€-900€ (δηλαδή το 25,6%). Περισσότεροι από τους μισούς απόφοιτους του δείγματος (το 52,3%) που παρέχουν τις μισθωτές τους υπηρεσίες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς έχουν απολαβές από 901€ -1500€, και ένα μικρότερο ποσοστό της τάξης του 14,4% δηλώνει αποδοχές υψηλότερες των 1.501€.

Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ, οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και επιχειρηματίες έχουν καλύτερες αμοιβές έναντι των εργαζομένων αποφοίτων στον ιδιωτικό τομέα. Τα ποσοστά των δημοσίων υπαλλήλων και των αυτοαπασχολουμένων από τους αποφοίτους μας που δηλώνουν υψηλότερες αμοιβές είναι επίσης μεγαλύτερα σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικό στοιχείο της υψηλής ζήτησης του ΠΜΣ από την αγορά εργασίας αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας για την επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων (2022) οι αποδοχές των αποφοίτων του ΠΜΣ του ΤΟΠΑ είναι κατά 87% υψηλότερες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ από τις αποδοχές των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και από τις αποδοχές των πτυχιούχων ΑΕΙ ανάλογων προσόντων (επιπέδου 7, για μεταπτυχιακές σπουδές) στην Ελλάδα (βλ. ετήσια έκθεση ΕΘΑΑΕ, 2022).

Το υψηλό ποσοστό απασχόλησης, οι σχετικά καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας είναι μερικοί από τους λόγους που εξηγούν γιατί οι επτά τους δέκα περίπου απόφοιτους του ΠΜΣ του ΤΟΠΑ είναι ικανοποιημένοι από την θέση απασχόλησης που κατέχουν σήμερα.

Διάρθρωση Απασχόλησης

Αναφορικά με τους τομείς απασχόλησης, ο ιδιωτικός τομέας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτων (57,4%) και ακολουθεί ο δημόσιος τομέας (38,4%).

Οι απασχολούμενοι απόφοιτοι του ΠΜΣ στο ιδιωτικό τομέα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατά το 82,3% μισθωτοί και το 17,7% αυτοαπασχολούμενοι (σε δική τους ή σε οικογενειακή επιχείρηση).

Κλάδοι απασχόλησης

Στο δημόσιο τομέα, οι απόφοιτοι του ΠΜΣ εργάζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε υπουργεία και στην κεντρική δημόσια διοίκηση (28%), στις ένοπλες δυνάμεις και στην αστυνομία (25,3%), και στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση (17,3%) και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν οι ανεξάρτητες αρχές (12%), η δημόσια εκπαίδευση (6,7%), οι δημόσιες επιχειρήσεις (4%), οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης (2,7%), οι διεθνείς οργανισμοί (2,7%) και ο τομέας της υγείας (1,3%).

Οι απόφοιτοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως μισθωτοί στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς εργάζονται κατά ένα ποσοστό στον τραπεζικό κλάδο (15,7%), καθώς και στους κλάδους ερευνών και μελετών (14,6%), χονδρικού και λιανικού εμπορίου (12,4%), αλλά και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας (10,1%), και τέλος στον τομέα της υγείας (9%).

Περιεχόμενο Εργασίας -Εργασιακά Καθήκοντα

Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ που εργάζονται στον δημόσιο τομέα έχουν ως κύρια εργασιακά καθήκοντα:

α) την διοίκηση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών (33,3%),
β) τις εργασίες γραφείου (24%),
γ) την οικονομική ανάλυση, τις έρευνες αγοράς και μελέτες (14,7%,),
δ) τις λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες (9,3%),
ε) τον περιφερειακό και τοπικό αναπτυξιακό προγραμματισμό (5,3%),
στ) την εκτίμηση των ακινήτων (2,7%), και
ζ) την άμυνα και την δημόσια ασφάλεια (2,7%).

Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ που εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό  τομέα έχουν ως κύρια εργασιακά καθήκοντα:

α) εργασίες γραφείου (21,3%)
β) λογιστικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες (21,3%).
γ) διοίκηση ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών (20,2%).
δ) εξειδικευμένες εργασίες στον Τραπεζικό Τομέα (15,7%),
ε) ερευνητικές και μελετητικές εργασίες (14,6%),
στ) Πωλήσεις (12,4%)
ζ) διαχείριση ακίνητης περιουσίας (10,1%),
η) υπηρεσίες υγείας (9%)
θ) εκτίμηση ακινήτων (6,7%)
ι) χρηματιστηριακή ανάλυση (4,5%)
κ) περιφερειακό και τοπικό αναπτυξιακό προγραμματισμό (2.2%)